Image by Gerhard Gellinger from Pixabay

Látogass el a Vörösmarty téri karácsonyi vásárba!

Forrás: acquincumhotel.com

Más karácsonyi vásároktól eltérően, a budapestiek kiemelkedőek, hiszen a középpontban nagyrészt magyar népművészeti alkotások, kézműves termékek és a hagyományos magyar konyha áll. Vannak ételes-italos standok, valamint számos kézműves stand. Fogyaszthattok gőzölgő forralt bort, miközben a téli hidegben sétálgattok és a fából készült játékok, gyapjú sapkák és a gazdag magyar kultúrát tükröző rengeteg tárgy kavalkádját élvezitek. Ez a város egész évben varázslatos, de az ünnepek még vonzóbbá teszik a fényeivel és a történelmi kerületek és utcák elbűvölő légkörével.

A hagyományos karácsonyi vásár Budapesten

Mag Veronika fotója

Városszerte sok kisebb vásárral találkozhatunk, de a legismertebb és leginkább kedvelt mégis a Vörösmaty téri, a belváros szívében. Ha épp azon töritek a fejeteket, hogy mit csináljatok Budapesten az ünnepek alatt, bizonyára jó ötlet a vásárba elmenni. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető, de ha igazán ünnepi hangulatba szeretnétek kerülni, azt javaslom, hogy a 2-es villamosra szálljatok, amit az ünnepek kapcsán fénybe öltöztetnek. Fényvillamoskét vagy karácsonyi villamosként találkozhattok vele. Az Eötvös, vagy a Vígadó téren szálljatok le és sétáljatok pár percet a vásárig.

Egyéb lehetőség az 1-es metró (Millenium – sárga vonal). A Vörösmarty téri megállónál kell leszállnotok. Ez a legközvetlenebb lehetőség. Azt javasolnám, hogy sötétedés után menjetek, hisz sokkal ünnepibb hangulatot sugallnak a fények és valahogy a forralt bornak is zamatosabb íze van estefelé. A nyitvatartási idő a hét különböző napjain eltérő, de jellemzően reggel 10-től este 8-ig tartanak nyitva a standok. Eltérő a nyitvatartás az ételes és a kézműves standok esetén, de a pontos nyitvatartást és a részletes programot letölthetitek innen. Az idei vásár 2019 November 8-án nyitott és 2020 január 1-jén zár majd.  A belépés ingyenes.

Mi található a karácsonyi vásárban

A karácsonyi vásár nyitvatartási ideje során különféle utcai előadóművésszel találkozhattok. Számos koncertet hallgathattok meg a vásár színpadjáról, ahol a népzenétől kezdve hagyományőrző műsorok is lesznek délutántól estéig, hétköznapokon is. Megkóstolhattok különböző autentikus magyar finomságot, akár édesre, akár sósra vágytok, biztosan találtok valami fogatokra valót. Ha egyéb időtöltésre vágytok Budapesten decemberben, egy séta a Duna partján akár a vásár előtt, vagy után jó program lehet, megnézhetitek a lenyűgöző budai panorámát a kivilágított Budai Várral. A gyerekek forró teát iszogathatnak és megkóstolhatják a magyar gyerekek többségének kedvencét, a Kürtőskalácsot, míg a környéken sétáltok.

Magyarország csipetnyi íze

Néhány ital jellemzőbb hazánkra, mint mások. Beszéljünk először a forralt borról. Vörösborból és jellegzetes fűszerekből készül, esetenként mazsolát is tesznek bele. Vannak alkoholmentes változatai is, de a hideg téli időben az a kis alkohol nyújthat némi melegséget. Egyes helyeken Krampampulinak is hívják, de eredetileg a különbség a kettő között az volt, hogy a Krampampulit egy rövid időre meggyújtották. Aztán ott van a jó öreg pálinka, ami egy gyümölcsös alkohol, jellemzően Európából. Igazi szörnyetegekről beszélünk, így próbáld ki őket, de légy óvatos velük.

Magyarországon nem lehetsz éhes

Fotó: Krizsán Csaba MTI

Magyarország híres a konyhájáról. Gondoljunk csak a híres gulyásra. És ez csak egy apró bepillantás, hogy milyen ínyenc népség vagyunk. Van számos, lényegesen kevésbé ismert finomságunk. Hadd említsek néhányat. Erős Pista, aminek fő összetevője a paprika, épp olyan erős és népszerű, mint a csili. Langalló/kenyérlángos/tökipompos különböző nevei annak az ételnek, amit gyakorlatilag magyar pizzának is hívhatnánk. Aztán ott van a rétes. Akár sós, akár édes töltelékkel próbáljuk, a vásárok egyik legközkedveltebb finomsága, de sok étteremben is megtalálható desszertként. Ha szeretitek az édes ízeket, kötelező kipróbálni a kürtős kalácsot, amit már korábban is említettem. Hagyományosan tűz fölött sütötték, formára hasonlít egy kéményre (kürtőre) és a téli hidegben ahogy a forró levegő gőzölög fölfelé, egészen úgy néz ki, mint a kéményből felszálló füst. Ne hagyjátok ki semmiképp!

Mit csináljunk Budapesten decemberben

Már említettem néhány jópofa programlehetőséget, de még ezen kívül is bőven van mit csinálni. Budapest a fürdők városa és egy hideg téli estén mi lenne romantikusabb vagy különlegesebb, mint kint ülni egy termál medencében (ha még a hó is esik, felejthetetlen élményben lehet részünk). Ha nem szeretitek a fürdőkben ücsörgést, elmehettek akár egy dunai sétahajókázásra is és megnézhetitek a lélegzetelállítóan szép épületeket a folyó mindkét partján. Vannak városnéző hajóutak, de vacsorával egybekötött programok is. Mindenképpen érdemes kipróbálni őket. Ezeknek a hajóutaknak itt találjátok a pontos indulási időpontjait. Nyáron túl későn sötétedik, de ebben az évszakban már akár 5 órakor is élvezhetitek a kivilágított várost teljes pompájában. Ha semmilyen értelemben nem vonzódtok a vízhez, bármikor elmehettek egy karácsonyi koncertre, hiszen számos ilyen eseményt találhattok városszerte, klasszikus zenétől szalon cigányzenéig és népzenétől modern zenéig bármilyen stílusban.

Fotó: Paul Mannix / flickr

Megosztás:

Figyeljetek csak! Új átadóponttal bővültünk :-)
Kölcsönzői szolgáltatásunkat mostantól már úgy is igénybe vehetitek, hogy a terméket a reptérre kihelyezett átadóponton veszitek át, és utazásotok végeztével ott is adjátok le.
További információk itt!
 
Háztól-hàzig szolgáltatásunk július 31. és augusztus 21. között szabadság miatt szünetel.
A webshop-os rendelések kiszállítása GLS-el zavartalanul működik!
Augusztus 20-i nemzeti ünnep vasárnapra esik, így 
a megszokott nyitvatartási időben várunk szeretettel üzletünkben is!

Forgalmazott márkáink

Bugaboo, Stokke, Babyzen, Mountain Buggy, Phil and Teds, Cybex, Thule, Mamas and Papas, Bob, Besafe, Mutsy, GB, Nuna