Andrew Neel - unsplash

Utazást megkönnyítő alkalmazások szülőknek

A legutóbbi bejegyzésben összeszedtük azokat az alkalmazásokat, amik a gyerekek számára könnyíthetik meg az utazást, ezáltal levéve a szülő válláról némi feszültséget, hisz senki nem szeret egy unatkozó, visító gyereket hallgatni, miközben az utazás önmagában is fárasztó mindenkinek. Nézzük tehát most azokat az alkalmazásokat, amik a mi dolgunkat könnyíthetik meg, vagy valahogy köthetők az utazáshoz. 

Google maps, waze 

Annie Spratt – unsplash

Már a tervezés fázisában is igénybe szoktam venni a különböző lehetőségeket a telefonomon. Autós utazásnál mindig megnézem, hogy az adott úticél belefér-e abba az időkeretbe, amit mi kitűztünk magunknak. Négy gyerekkel, akik közül a legkisebb most töltötte a hármat, ez az időkeret a maximum 10 óra. Tehát miközben nézem a lehetséges szálláshelyeket, a google maps segítségével szűkítem a kört, és ejtem ki azokat az úticélokat, amiket túl sok időbe telik elérni. Léteznek alternatív alkalmazások, mindenesetre valamilyen útvonaltervező a segítségünkre lehet. Nem csak az úticél távolságát tudom megnézni ezeknek a segítségével, hanem a közelben lévő éttermeket, benzinkutakat, gyógyszertárakat, bármit, amire épp szükségem lehet, tehát nem csak az utazás tervezésénél, hanem az utazás során is nagyon jól tudnak jönni. 

Google maps:

Waze:

Skyscanner, hopper

Repülős utazás tervezése esetén végig szoktam nézni a légitársaságok alkalmazásait, ahol könnyen és gyorsan ellenőrizhetem, hogy melyik légitársasággal tudok eljutni a célomhoz a legolcsóbb vagy épp leggyorsabb módon. Ezek közül a leginkább említésre méltók a skyscanner, a hopper, vagy a különböző légitársaságok saját alkalmazásai. (Csak széljegyre írom, hogy ha esetleg családtagot szeretnénk követni, hogy épp merre jár a gépe, a flightradar folyamatosan aktuális információt ad nekünk járatszám alapján). 

Skyscanner:

Hopper:

Airb’n’b, booking.com

Szállásfoglaláshoz nekem bevált oldalak az airb’n’b és a booking.com. Előbbi lakástulajdonosok által kiadott lakások, apartmanok, utóbbi jellemzően szállodák és apartmanok. A kettő között gyakran van átfedés, de én úgy vettem észre, hogy míg az airb’n’b sokáig hihetetlen árakon ajánlott szállásokat, mostanra a népszerűség hatására borsosabbak lettek a tarifák. A booking-on pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Két éve sokkal többet foglaltam az airb’n’b-n, míg az utóbbi pár utazás során a booking adott kedvezőbb árakat. Itthoni szállásokhoz ugyan nem app, hanem weboldal, de a kidsoasis.hu ajánl kimondottan családbarát szállásokat, ahol nem akad ki a rendszer, ha 3-4 gyereket ír be az ember, mert sajnos a legtöbb oldalon nem tudok árat kalkulálni a gyerekeim száma miatt, így külön levelezést kell folytatnom mindenkivel.

Airb’n’b:

Booking.com:

Google translate

Sokan azért nem mertek nekivágni a világnak évtizedeken keresztül, mert nem beszélnek idegen nyelveket. Szerencsére egyre kevesebb akadály van előttünk ezen a téren, hiszen a zsebünkben hordjuk nagyjából az összes nyelvet. Előfordulhat, hogy mi ugyan beszélünk idegen nyelvet, de pont nem azt, amit a másik, vagy épp nem jut eszünkbe valami. Ilyenkor hasznos lehet egy instant digitális tolmács, még ha vannak is korlátai. Nyelvtanilag lehet, hogy nem lesz tökéletes a mondandónk, de akár teljes mondatokat is le tudunk fordítani. Legutóbbi külföldi utunk alkalmával igen sokszor kellett használnom, mert nem nagyon beszélt senki sem angolul, sem németül. Igen megkönnyítette a dolgomat. 

Természetjáró, AllTrails

Mi nagyon szeretünk túrázni is a gyerekekkel, így ezen a téren is előszeretettel használunk olyan információ forrást, ami kéznél van. Magyarországon nagyon jó hasznát vehetitek a természetjáró applikációnak, míg külföldi túrákhoz nekünk az AllTrails vált be. Leírások, személyes tapasztalatok, gps navigáció, a lehetőségek tárháza igen széleskörű. Mindkét alkalmazásról elmondható, hogy rögzített túraútvonalak is vannak benne, de a saját túránk rögzítésére is lehetőségünk van. Mi is írhatunk véleményt a túrákról, de mások véleményét is el tudjuk olvasni. 

Természetjáró:

AllTrails:

Dice:

Személyes kedvencem még egy viccesnek tűnő alkalmazás, amit azonban sokat használok. Rengeteg olyan társasjáték van, amit akár egy A4-es lapra nyomtatva is el tudunk vinni magunkkal, utána már csupán bábukra és egy dobókockára van szükség. A bábu mindig megoldott, hisz egy-egy pénzérme, tollkupak, valami apró játék, vagy rágógumi (természetesen még száraz állapotában) mindig kéznél van. A dobókocka már kevésbé könnyen helyettesíthető. Ezért szeretem én a dice nevű alkalmazást, aminek segítségével ez a probléma is áthidalható. Vigyünk tehát bátran társasjátékokat is magunkkal, a dobókocka pedig mindig kéznél lesz hozzá.

StarWalk, SkyView

Mindkét alkalmazás a csillagokkal való ismerkedés igen élvezetes módját nyújtja. A különböző csillag alakzatokat tudjuk megnézni a telefonunk kijelzője segítségével. Nyári nyaralások során nem csak szórakoztató időtöltés lehet, hanem erőteljesen ismeretterjesztő is. A StarWalk kimondottan gyerekeknek is elkészítette az alkalmazást, Star Walk Kids néven, ami ugyan fizetős, de a gyerekek nyelvén széles körű ismereteket nyújt a csillagokról, bolygókról és egyéb égi látnivalókról. Az eredeti alkalmazás alap verziója ingyenes, de ahhoz, hogy teljes mértékben élvezni tudjuk, érdemes megvenni a teljes verziót. Csillaghullás idején amíg várunk az eget átszelő fénycsíkokra, nagyon jó kis időtöltés a többi égitest megfigyelése. 

StarWalk:

SkyView:

Baby monitor

Életmentő lehet, ha otthon marad a bébiőr, vagy a szállodában mégsincs, hiába ígérték. Két telefonra van csupán szükségünk, amikre letöltjük az alkalmazást és hagyományos bébiőrként fog funkcionálni. Akár videós üzemmódban is használható, így látjuk is, hogy minden rendben van. Tudunk rajta keresztül zenét lejátszani a gyereknek, alvás közben képeket készíteni róla, de akár az elemlámpát is be tudjuk kapcsolni a nála lévő telefonon, ha szükség lenne rá. 

Miratia

Magyarok által fejlesztett alkalmazás, aminek segítségével adott városokban hősként vagy hősnőként fedezhetjük fel a várost, rejtélyeket megoldva. Az Indiana Jones és a Da Vinci Kód ihlette, így a kaland garantált. Egyesíti a geocachinget a kincsvadászattal és a szabadulószobák világával, ezáltal teljesen más szintre emelve a városnézést. 

Egyéb

Transzfer szolgáltatásokigénybevételére sok bérlő cég rendelkezik alkalmazással, amit letöltve sokkal gyorsabb az ügyintézés, hisz eleve az appon belül lementik az adatainkat, így azokat érkezéskor nem kell külön előszedegetni. Elkezdhetnénk sorolni a különböző bérlő cégek alkalmazásait, de célszerűbb, ha konkrét cégre keresünk rá, amikor már tudjuk, kinek a szolgáltatásait vesszük igénybe. Nekünk legutóbb a visszaigazoló emailben jött a letöltésre mutató link, így került az alkalmazás a telefonunkra. 

Ugyanilyen hasznos az e-beszállókártya a repülőre. Ez az adott légitársaság alkalmazásán belül szokott opció lenni, de vannak külön applikációk, ahol a pénzügyeinkkel vagy a különböző kártyáinkkal egy helyen tudjuk ezeket is kezelni. Egy dologra figyeljünk nagyon! Ha megbízunk a technikában és nem nyomtatunk jegyet, csak a qr kód alapján szeretnénk eljutni a gépig, legyen legalább két eszköz, amin hozzá tudunk férni a jegyünkhöz, hogy ha bármi történne az egyikkel, ne ott kelljen kapkodnunk. Gyerekekkel van elég odafigyelni való amúgy is, a technika pedig tud vicces dolgokat művelni. 

A bőség zavarában már szinte nem lehet kiigazodni, hogy mikre lehet még szükségünk. Sorolhatnám az időjárás jósló alkalmazásokat (én az AccuWeather-t szeretem), vagy ott van a valutaváltó alkalmazás (az OTP az XE Currency-t ajánlja), de igazából olyan információk szerzésére, amikre csak egyszer, kétszer van szükségem, elegendőnek találom, ha felmegyek a netre és megnézem. Egy idő után már ahhoz is kéne külön applikáció, hogy az applikációim között megtaláljam azt, amelyikre épp szükségem van. Tehát gondoljuk végig alaposan, hogy mik azok, amik kimondott előnyökkel járnak, információt tárolnak, vagy offline módban is használhatóak. Amit pedig meg tudunk keresni alternatív módokon, maradjanak az alternatív csatornákon. 

Megosztás:

Figyeljetek csak! Új átadóponttal bővültünk :-)
Kölcsönzői szolgáltatásunkat mostantól már úgy is igénybe vehetitek, hogy a terméket a reptérre kihelyezett átadóponton veszitek át, és utazásotok végeztével ott is adjátok le.
További információk itt!
Kedves Ügyfeleink, 
Szabadság miatt ezen a héten nyitvatartásunk picit módosul.
Július 12. pénteken 9-14 óráig vagyunk nyitva.
Július 13. szombaton 10-15 óráig várunk szeretettel!
Köszönjük a megértést!

Forgalmazott márkáink

Bugaboo, Stokke, Babyzen, Mountain Buggy, Phil and Teds, Cybex, Thule, Mamas and Papas, Bob, Besafe, Mutsy, GB, Nuna