PET_2693

Elutazni az ünnepekre

Mostanában egyre divatosabb, hogy a karácsonyt nem otthon tölti a család, hanem elmegy szállodába, vagy síelni, esetleg melegebb országba utazik. Vajon mik szólnak mellette, és mik ellene? Nézzük meg egy pár szemszögből a dolgot.

Főzés

Anyukaként az egyik legfárasztóbb feladat, hogy mindig kitalálja az ember, hogy mit főzzön, illetve, hogy mindezt mikor tegye. Karácsonykor, amikor amúgy is van millió dolog, nem elég a menüre figyelni, minden mást megpróbálni elintézni, de még valami ünnepit is főzni nem kis kihívás tud lenni. Tehát az a része a dolognak, hogy ezt valaki leveszi a vállamról, igen kecsegtető. Egyre népszerűbb alternatíva, hogy az emberek étteremből rendelik az ünnepi menüt. Tehát azoknak sincs kizárva a főzésmentes, mégis ünnepi ételekkel teli karácsony, akik nem utaznak el. Ha csak emiatt tennénk, nézzünk szét a környék éttermeinek kínálatában.

Programok

A legtöbb szálloda ilyenkor különféle programokkal készül. Felnőttek is, gyerekek is találnak kedvükre valót. Ünnepi vacsora, mesés dekorációk, mindenképp fontos összetevői a karácsonynak. Másik fontos szempont lehet, hogy a gyerekeknek szervezett programok idejére a szülők lehetnek egy kicsit kettesben, akár pihenhetnek, szaunázhatnak, sétálhatnak egyet a környéken. Olyan dolgokra is jut idő és adódik lehetőség, ami egy otthon töltött karácsony során nem jöhetne szóba.

Vendégjárás

Sokaknak teher ilyenkor akár az, hogy ők látogassák végig az összes rokont, akár ők lássanak mindenkit vendégül. A karácsony nálunk is arról szól, hogy vagy mi megyünk valakihez, vagy mi jön hozzánk, de nálunk ez év közben is általában így van, szóval nekem nem különösebben fárasztó. Aki azonban nincs ehhez hozzászokva, az igencsak ki tud fáradni a végére. Készülni, takarítani, rendet rakni, vagy épp felcuccolni a fél házat, és elindulni látogatóba. Ezeket mind ki lehet kerülni azzal, hogy az ember nincs itthon karácsonykor.

Szabadság

Előfordul, hogy az embernek marad bent szabadsága az év végére, amit nem tud átvinni a következő évre, így jó lehetőség lehet kihasználni az év utolsó napjait és minőségi időt együtt tölteni a családdal. Amíg az embernek óvodások a gyerekei, addig nem feltétlenül van korlátozva a családi utazás vagy wellness, de ahogy iskolások lesznek, már igencsak az iskolai szünetek köré épül minden. Így a karácsonyi wellness is felértékelődhet, hiszen legközelebb csak tavasszal lesz hivatalos szünet.

Időjárás

Sokan döntenek az ünnepek alatti utazás mellett az időjárás miatt. Vannak, akik hegyvidéki irányba indulnak, ahol garantált a hó, tudnak szánkózni, síelni, biztosított az igazi karácsonyi hangulat, hiszen itthon egyre kevésbé lehet számítani fehér karácsonyra. Vannak, akiknek azonban ilyenkor a hidegből van elege és pont ezért melegebb országokba utaznak. Mindkét lehetőség teljesen mást nyújt, aminek csupán a családunk igényei és a pénztárcánk szabhat határt.

Kinek a családjához megyünk

Akkor is tud konfliktushelyzetet teremteni, hogy melyik évben kinek a családját mikor és mennyi időre látogatjuk meg, ha mindenki közel lakik. Ezt a helyzetet tudja tovább bonyolítani, ha a család egyik fele közel van, a másik fele távol, vagy esetleg mindkét fél távol van, ráadásul ellentétes irányban. Ilyenkor joggal érezheti úgy az egyik fél, hogy neki kevesebb jut, vagy nem akkor, amikor szeretné. Ilyen lehet még az is, amikor esetleg mindkét oldalon elváltak a nagyszülők, vagy mozaikcsaládról van szó, így kapásból sokkal több felé kellene szakadni mindenkinek. Ezekben az esetekben egyfajta menekülést jelenthet az elutazás, hiszen nincs belőle vita, hogy kihez, mikor, mennyi időre mennek, mert senkihez, semmikor, semennyi időre. Egyszerűen szűk családban ünnepelnek, és utána majd szépen sorra vesznek mindenkit.

Mi alapján döntsünk

Mindig azt tartsuk szem előtt, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, amiben a családé kell legyen a főszerep. Hozzunk döntést az alapján, hogy mennyire tudnánk elengedni vagy jól érezni magunkat az otthontól távol, mennyire okozna konfliktust, vagy mennyire tudná elfogadni a tágabb környezetünk, ha szakítva a hagyományokkal máshol ünnepelnénk. Amennyiben az az érzésünk, hogy nekünk könnyebbséget jelentene, nyugodtabb lenne az ünnep, vagy egyszerűen csak változatosságra vágyunk, akkor ne habozzunk, vállaljuk fel, és kommunikáljuk úgy a család többi része felé, hogy el tudják fogadni, hogy ez nem ellenük irányul, hanem a mi érdekünkben, a mi pihenésünk és feltöltődésünk érdekében.

Megosztás:

Figyeljetek csak! Új átadóponttal bővültünk :-)
Kölcsönzői szolgáltatásunkat mostantól már úgy is igénybe vehetitek, hogy a terméket a reptérre kihelyezett átadóponton veszitek át, és utazásotok végeztével ott is adjátok le.
További információk itt!
 
Háztól-hàzig szolgáltatásunk július 31. és augusztus 21. között szabadság miatt szünetel.
A webshop-os rendelések kiszállítása GLS-el zavartalanul működik!
Augusztus 20-i nemzeti ünnep vasárnapra esik, így 
a megszokott nyitvatartási időben várunk szeretettel üzletünkben is!

Forgalmazott márkáink

Bugaboo, Stokke, Babyzen, Mountain Buggy, Phil and Teds, Cybex, Thule, Mamas and Papas, Bob, Besafe, Mutsy, GB, Nuna