89469599_656951015080730_48395455268126720_n-1152x1536-1

Így tisztítsd a babakocsit – profi tippek a mindennapokra

Kölesgolyó-dara? Beborult baracklé? Kalandok a BKK-n vagy egy hosszú utazás? A babakocsikkal sok minden történik és ha nem takarítjuk őket rendszeresen, igazi koszgyűjtő állomássá válhatnak. Nyári Fruzsina családi utazási szakértő most bevetette ötéves babakocsi-kölcsönzői tapasztalatát és megosztotta azokat a bevált praktikákat, amivel tisztává varázsolhatjuk babakocsinkat.

*Milyen gyakran érdemes tisztítani egy babakocsit?

*Mivel eszközökkel és tisztítószerekkel lehet hatékonyan?

*Hol érdemes tartani a babakocsit?

Egy anyuka kocsija, a gyermek babakocsija vagy autósülése jellemzően nem makulátlanul tiszta. Ez nem azt jelenti, hogy trehányok vagyunk, hanem éljük a sűrű gyerekes hétköznapokat -amiben mindig van legalább egy azonnal éhen halni akaró gyermek, ezért életünk masszív részét képezi a kölesgolyó, banánhéj, sütidarabka vagy egy csecsemő esetében a kihagyhatatlan bukás. Ezek kitakarítására nem minden nap jut időnk, így rendszeresítsünk inkább két típusú takarítást: hétköznapi “tűzoltó” takarítás és nagytakarítás.

Hétköznapi takarítás

Egy átlagosan használt babakocsi esetében ha ezt a takarítást ha 2-4 hetente megcsináljunk, nagyon jó állapotban tarthatjuk a babakocsit. 

Szükséges eszközök:

Porszívó, rongy, nagyobb körömkefe, vödör, bababarát mosószer

Első lépés a porszívózás. Alaposan át kell porszívózni a babakocsi ülőrészét, alsó kosarat, ki kell szedni a zsebekből a szemetet és ott is ki kell porszívózni. Majd jöhet egy vödör meleg víz, melybe teszünk abból a mosószerből, melyet a babaruhák mosásához is használunk. Nedves ronggyal alaposan áttöröljük az egész babakocsit, kefét is használhatunk a makacsabb szennyeződésekhez. Nem kell eláztatni a babakocsit, de töröljük át alaposan mindenhol az ülést, kupolát, biztonsági öveket, övpántokat, csatokat, alul a kosarat és a tolókart is. Normál esetben itt véget is érhet a takarítás, de ha alaposabb munkát akarunk végezni, akkor jöhet egy fertőtlenítő is, melyet 10- 15 cm távolságból rá kell fújni a babakocsira mindenhova. Nekünk erre van egy nagyon bevált fertőtlenítők, mely még a cumik fertőtlenítésére is alkalmas.

https://www.minimano.hu/termekeink/higienia/fertotleniteshez/aquaint_fertotlenito_500ml_980233.html

Nagytakarítás

Évente 2-3 alkalommal érdemes elvégezni nagyobb takarítást, szigorúan akkor, ha már melegebb, száraz idő van. Tavasszal, nyáron és kora ősszel, ha szánunk rá egy kis időt akkor érdemes formába hozni a babakocsit.

Szükséges eszközök: bababarát mosószer, pumpás szórófejes spriccelő, nagynyomású mosó, ápolókendő, wd40

A nagytakarítás három dologgal bővül a hétköznapi takarításhoz képest. Előkerülhet a garázsból a kocsimosáshoz is használt nagynyomású tisztítógép, a kisebb gőzgép, vagy ha egyik sincs a háznál, akkor irány az önkiszolgáló autómosó – ugyanis a babakocsik 90%-a sajnos nem rendelkezik leszedhető huzattal. Ha mégis szerencsések vagyunk és le tudjuk szedni, mosógépben 30 fokon ki tudjuk mosni és pikk-pakk kész vagyunk.

Első lépés itt is a porszívózás lesz, majd jöhet a szórófejes pumpás spriccelő, amibe összekeverünk bababarát mosószert vízzel, alaposan lefújjuk a babakocsit, kicsit állni hagyjuk majd nagynyomású géppel alaposan átmossuk. Utána jöhet a teregetés, vagyis napos, meleg helyre kell tenni, hogy teljesen megszáradjon. Ha készen van, jöhet a műanyag részek áttörlése ápolókendővel, amiket az autók műszerfalára is szoktak használni és ezen felül a wd 40, mellyel érdemes befújni azokat a részeket amik olajozásra szorulnak.

Extra tipp: 

Érdemes extra ülésbetéteket használni a babakocsiban, mert a gyermekek könnyen beizzadnak a műszálas ülésekbe, illetve magunkat is segíthetünk vele, mivel azt mosógépben bármikor ki tudjuk mosni és megóvja az ülést a szennyeződésektől.

Amikre különösen figyelj:

-Nagytakarítást azért végezz csak meleg időben, mert ha nem szárad meg teljesen a babakocsi, a szövet be tud penészedni. És ez a babakocsi legnagyobb ellensége, ugyanis komoly penészölő vegyszerekkel sem feltétlenül lehet kitisztítani a szövetet ami azon felül hogy csúnya, még a babának is egészségtelen. (és ezeket az erős vegyszereket sem célszerű egy kisbaba babkocsiján használni, amivel a bőre érintkezhet)

– Tárold megfelelő helyen és körülmények között a babakocsit. Sajnos többször láttunk már olyat, hogy helyhiány miatt a babakocsit erkélyen vagy teraszon tartották. Rettentően káros a szövetnek, hiszen a nap kiszívja, az eső veri és kiszáradni nem biztos, hogy megfelelően tud, így penész és rozsda is megjelenhet rajta. Ha muszáj kint tartani, akkor mindenképp tegyetek rá egy vízlepergető ponyvát, hogy ne legyen kitéve a változó időjárásnak.

– Defektfolyadék: Ha felfújható kereke van a babakocsinak, érdemes bele a defekt folyadékot tenni, így egy túrázás során vagy őszi időszakban sem kapunk majd defektet a szúrós termésektől.

Megosztás:

Figyeljetek csak! Új átadóponttal bővültünk :-)
Kölcsönzői szolgáltatásunkat mostantól már úgy is igénybe vehetitek, hogy a terméket a reptérre kihelyezett átadóponton veszitek át, és utazásotok végeztével ott is adjátok le.
További információk itt!
 
 
Technikai okok miatt
2023.10.07-én szombaton
a boltunk csak 14:00-ig tart nyitva!
Megértéseteket előre is köszönjük.
Várunk szerettel a Flora Mini Group-nál!

Forgalmazott márkáink

Bugaboo, Stokke, Babyzen, Mountain Buggy, Phil and Teds, Cybex, Thule, Mamas and Papas, Bob, Besafe, Mutsy, GB, Nuna