vizimentoscoveregy

Babával a vízben és a vízparton

Nyáron sokat van vízparton és vízben a baba, de mik azok az alapvető szabályok, amire érdemes figyelni? A mentőmellények használatáról, vízparti szabályokról és a szülői jelenlétről beszélgettünk Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével.

Gyakran felmerül a kérdés: milyen vízbe vigyük nyáron az egy évesnél kisebb babát?

Elsőként azt mondanám, hogy az egy évesnél kisebb gyermeket csak rövid pancsolásra vigyük és csak akkor, ha nem éri erős napfény. A zsúfolt strandokhoz, természetes vizekhez képest sokkal egyszerűbb otthon, az udvaron vagy teraszon egy babafürdető-kádba vizet tenni és ott pancsolni vele. Azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy ne legyenek kényelmesek, hanem állítsák fel a kismedencét a strandon vagy a Balatonnál is, hiszen sokkal biztonságosabb és tisztább is. A természetes vizek, még ha van is kijelölt fürdőhely, egyáltalán nem alkalmasak a babák fürdetésére. A nagyobb gyerekeket is csak sekély vízbe, gyerekpancsolóba ajánlom vinni, a mély víz pedig számukra kifejezetten tiltott, oda csak mentőmellényben vigyünk gyereket.

Mit érdemes tudni a mentőmellényekről? 

Sokan összetévesztik az úszássegítő eszközöket, vagy sportmellényeket a mentőmellényekkel. Csak a minősített, tehát szabványnak megfelelő, galléros mentőmellény az, amire veszélyes helyzetben valódi segítségként tekinthetünk. Itt is nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű, tehát kilogrammban a megfelelő tömegű egyénhez igazítottat kell kiválasztani: a kisebb mellény nem tart meg, a nagyobb pedig lecsúszik a gyerekről. Ebben soha ne kössünk kompromisszumot. https://babaguz.hu/product/mentomelleny-balatonfuzfo/

Milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre a vizeknél?

Maga a víz is veszélyt jelent, illetve az, ha felügyelet nélkül vannak. Csak úgy szabad kiskorúakkal vízbe menni, hogy a szülő folyamatosan jelen van, figyel a gyerekre és az első pillanattól kezdve, a gyerek életkorának megfelelően megtanítjuk őt a vizek veszélyeire. Szépen lassan hozzá lehet szoktatni a gyerekeket ehhez a közeghez, a szabályok megértetésével párhuzamosan. Az úszás elsajátítása nagyon fontos, tehát erre törekedni kell és egy 4-5 éves gyermekkel már el lehet kezdeni az ehhez szükséges alapokat.

Mit tehet a szülő a veszélyes helyzetek elkerülésére? 

A legfontosabb tanácsom, hogy jelen kell lenni a szülőknek, gondviselőknek, nemcsak fizikailag, hanem fejben is. Attól még, hogy nyaralunk, ne felejtsük el, hogy a kicsik ki vannak téve különböző veszélyeknek és nekünk kell fokozottan odafigyelni rájuk.

Megosztás:

Figyeljetek csak! Új átadóponttal bővültünk :-)
Kölcsönzői szolgáltatásunkat mostantól már úgy is igénybe vehetitek, hogy a terméket a reptérre kihelyezett átadóponton veszitek át, és utazásotok végeztével ott is adjátok le.
További információk itt!
 
Háztól-hàzig szolgáltatásunk július 31. és augusztus 21. között szabadság miatt szünetel.
A webshop-os rendelések kiszállítása GLS-el zavartalanul működik!
Augusztus 20-i nemzeti ünnep vasárnapra esik, így 
a megszokott nyitvatartási időben várunk szeretettel üzletünkben is!

Forgalmazott márkáink

Bugaboo, Stokke, Babyzen, Mountain Buggy, Phil and Teds, Cybex, Thule, Mamas and Papas, Bob, Besafe, Mutsy, GB, Nuna